Bugün damla sakızlı sütlaç yapıyoruz.
Malzemeler;
1 litre süt
1 Su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç
4 su bardağı su
2 tatlı kaşığı damla sakızı reçeli (yok ise 2-3 damla sakızı dövülmüş)
Yıllar önce çok sevdiğim bir arkadaşımdan ,Magosa da aldığım bir tarifi paylaşacağım.
Bazen damla sakızlı,bazen vanilyalı bazen de sade olarak konuklarıma zevkle hazırladığım bir tatlı bu.Zengin menülü bir İftar sofrasının arkasından zevkle yenildiği gibi hani hiç tatlı malzemesi yok dediğiniz bir gün de de kurtaran lezzetli bir tatlı.Favorim piştikten bir gece sonra buzdolabından alıp yenilen damla sakızı reçelli olanı tabii.
İzmirli yanım hep ağır bastığından olacak ki damla sakızı benim mutfağımın olmazsa olmazı.Yaz bitmeden , damla sakızı reçelimi de Ayvalık ,Cunda ya da Çeşmeden almadan Ankara'ya dönemem.Elbetteki Sakız Adasından gelenleri.Hoş çıkan yangınlar artık çok da damla sakızı ağacı bırakmadı Sakız adasında ya.Allah kalanları korusun.Olur da ben gidemezsem bana bir getiren mutlaka bulunur.Sütlü tatlılarımın Cunda kurabiyelerimin olmazsa olmazı damla sakızı reçeli.Üstelik oldukça şifalıdır.
Malzemeler;
1 litre süt
1 Su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç
4 su bardağı su
2 tatlı kaşığı damla sakızı reçeli (yok ise 2-3 damla sakızı dövülmüş)
- Yapılışı:
- Kullanacağımız pirinci yıkayıp süzdükten sonra 4 su bardağı soğuk su koyduğumuz tencerede kaynayıncaya kadar orta ateşte pişiriyoruz.Suyumuz kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pirincin yumuşamasını bekliyoruz.Suyunu yavaş yavaş çeken pirinç yumuşayınca ,üzerine 1 titre soğuk süt ekliyoruz.Ara ara karıştırıp sütün kaynamasını bekliyoruz.Süt kaynamaya başladıktan sonra ateşinizin ya da tencerenizin durumuna bağlı yine arada karıştırarak 15-20 dk pişiriyoruz.20 dakika yeterli bir süre oluyor genellikle.Bundan sonra toz şekeri ve 2 tatlı kaşığı damla sakızı reçelini ekleyip 5 dakika daha pişiriyoruz. .Kaselerimize boşaltıp bir kaç saat dışarıda soğumasını bekliyoruz.Daha sonra buzdolabına aldığımız sütlaçları bir gece bekletiyoruz.Eğer vaktiniz dar ise bir kaç saat sonra da yenilebilir.Buzdolabından çıkardığınız sütlaçların üzerine ister tarçın ,ceviz,ister fıstık,isterseniz de kavrulmuş susam ekleyip servis yapıyoruz.
- Tarçınlı süslemede ben limonluk ,rende gibi mutfak gereçleri kullanıyorum.Değişik desenler çıkartmak için.İşte size bir örnek.Limonluk üzerinden toz tarçını döküyorum.
- Orta kısım boş kalınca buraya ya nar taneleri ya ceviz ya da toz fıstık koyup süslemeleri tamamlıyoruz.Bu tamamen zevkinize ,malzemenize ve o günkü ruh halinize bağlı diyebilirim.
damla sakızlı sütlaç |
- Afiyet olsun,bereketli olsun.