25 Aralık 2016 Pazar

Kolay Salatalık Turşusu (ev yapımı)

kolay salatalık turşusu
ev yapımı salatalık turşusu
Soğuk kış günlerinde,uygun şartlarda cam kavanozlarda  hazırlanan ev turşuları tüketmek bağışıklık sistemimizi güçlendirmede büyük yardımcı.Elbette turşu tüketirken sağlık sorunları olan kişilerin dikkatli tüketmesi ya da hiç tüketmemesi gerektiği de  doktorlarımız tarafından sık sık tekrarlanmakta.

 Yeni yıla girmemize bir kaç gün kalmış iken turşu tarifi vermek biraz ilginç gelebilir.Ancak hem turşuları saklama sorunu sorunu hem de az tüketmemiz sebebiyle azar azar turşu yapanlardanım.

Elbette yazdan kurulan  turşularının lezzeti mevsimin taze sebzelerinden taze meyvelerinden gelmekteyse  de beşer kiloluk kavanozlara kurulan turşular tüketilene kadar çok sık açıldığı için hava almakta.Tabiiki bu olmuş turşunun bozulmasına sebep olmasa da  açıldıktan sonra çok beklediği için benim  damak tadıma pek de uymamakta.
Yeriniz varsa yaz turşularını da bu şekilde birer kiloluk kavanozlara kurabilirsiniz elbette.Benim kiler dolabım domates konserveleriyle fazlaca dolduğu için çok yer bulamıyorum yazın 5-6 kavanozda bırakıyorum.Son kavanozu açmadan tekrar kuruyorum.Bu hep böyle devam ediyor.Bu yüzden belirli aralıklarla azar azar kurmayı tercih ediyorum.En çok da salatalık turşusu.Yeşil salatalarımın ,baklagil yemeklerimin balık sofralarımın vazgeçilmezi.Salatalık turşusunun birden fazla tarifini kullansam da en sevdiğim tarifi sizlerle paylaşıyorum.


4 adet 1 litrelik cam kavanoz
4 adet kullanılmamış kavanoz kapağı
1.5 kg küçük salatalık
2 lt su
5-6 yemek kaşığı deniz tuzu
1-2 kaşık toz şeker
8 adet defne yaprağı
25-30 diş sarımsak
2 büyük kırmızı biber
yarım demet maydanoz
4 kahve fincanı elma sirkesi
yeteri kadar limon suyu(4-5)
Arzuya göre 4-5 adet nohut 


Önce salatalık ve kırmızı biberlerimizi sirkeli suda yıkayıp süzüyoruz.Bu arada bir tencerede yaklaşık 2 lt su ve tuzumu kaynatıyoruz.
Kaynama başladıktan sonra toz şekeri ekleyip biraz daha kaynattığımız suyumuzu soğutmaya bırakıyoruz.Kış aylarında olduğumuz için çabuk soğuyor.Yine de turşu kurarken beklemek istemeyenler için akşamdan soğutmak daha kolay.
Kavanozlarımızı konserve yapıyormus gibi kaynatıp soğutuyoruz.
Her kavanozun altında soyulmuş sarımsaklarımızı kırmızı biberlerimizi eşit paylaştırıyoruz.Arzu ederseniz biberleri benim gibi aralarına da yerleştirebilirsiniz tadını çok da değiştirmiyor.Görüntüsü daha güzel oluyor.
Daha sonra üzerlerine küçük salatalıkları yerleştiriyoruz.Kavonozları  ağzına kadar salatalık ile doldurmayacağız.Bu turşuda ki en büyük lezzet farkı bu.Bol su da olmasını bekleyeceğiz.Yoksa yarım kiloluk kavanozlarda da kurmamız mümkündü.

Salatalıkları yerleştirdikten sanra ayırdığımız biber ve sarımsak var ise onları da kavanozlara paylaştırıp üzerine bolca maydanoz en üstede defne yaprağı koyuyoruz.
DEFNE YAPRAĞI turşuyu probiyotik olarak zenginleştirir kokusu ile lezzet katar.

Tüm kavanozlarımızın turşu hazırlığı bittikten sonra sıra sirke ve limon suyu ile tuzlu suyu paylaştırmakta.
Her kavanoza dibine 1 er cm yukarı çıkacak şekilde  limon suyu ve sirke karışımı dolduruyoruz.İzmirliler sirkeli turşuyu sevmezler.Ama yaz turşusu olmadığı için ben biraz da sirke ekliyorum.Yazın eklemesiniz de olur.Kendi yaptığınız sirke var ise en sağlıklısı tabii.
Her kavanoza birer kahve fincanına yakın  elma sirkesi ve bir cm ulaşacak kadar da limon suyu ekliyoruz.Limonların sayısına göre tarif verince ölçüler çok tutmuyor bu sebeple kavanoz ölçüsü vermeyi tercih ediyorum
Kaynattığımız kavanoz kapaklarını kavanozlara sıkıca kapatıyoruz.Üzerlerine  kavanoz örtülerini de takıp hava almasını engelliyoruz.Karanlık serin bir yerde 10 -15 gün bekletiyoruz.Artık kış mevsiminde olduğumuz için balkonda kiler dolaplarında saklıyoruz.Turşularımızı açtıktan sonra buzdolabında saklamanızı öneriyorum. 


turşu yapımı
salatalık turşusu yapımı


Kavanoz örtülerinizi de kapatmayı ihmal etmeyin  ki turşu kokusu buzdolabınıza yayılmasın aynı zamanda da hava alıp suyunun rengi bozulmasın.Turşunuz bitene kadar lütfen turşu suyunu dökmeyiniz.

Afiyet olsun..


Rengarenkoku'yu instagram adresimizden ya da  facebook sayfamızdan da izleyebilirsiniz.