5 Ocak 2017 Perşembe

Düdüklüde ayva reçeli yapıyoruz..

Söz verdiğim pratik tarifim kışın vazgeçilmezi ;
Ayva Reçeli
 
ayva reçeli
ayva reçeli
Ayva
Toz şeker
Çubuk tarçın
Limon suyu
Su

Bu nasıl ölçü demeyin. Ben bütün reçelleri kilo ile değil de kap, kase, bardak ölçüleri ile yaparım. Hani derler ya bire bir,bire birbuçuk işte tam böyle .Tıpkı pilav yapar gibi.
Ayvalarımızı ister dilim dilim isterseniz de küp küp doğruyoruz. Ben ayva reçelinde küp küp doğramayı tercih ediyorum.
Doğranmış ayvaları kase yardımı ile ölçerek düdüklü tenceremize koyuyoruz.
İşte şimdi ölçümüz; 

Her kase doğranmış ayva için – o kadar kase şeker- 3-4 yemek kaşığı su

Su toz şeker ve ve ayvaları düdüklü tencereye koyduktan sonra arzu ederseniz karanfil ya da çubuk tarçın koyabilirsiniz.
Bazıları tarçınlı, bazıları sade bazıları da karanfilli sever ayva reçelini.
Düdüklü tenceremizi kapatmadan üzerine 3-4 damla da limon suyu ekliyoruz.
Yıkadığımız ayva çekirdekleri ve biraz ayva kabuğunu ekliyoruz.
             
Ayva kabuğu renk verir.
Ayva çekirdeği jöle kıvamı verir.
Ayva tatlılarının sırrı ayva çekirdeğindedir.
Ne kadar ayva çekirdeği o kadar jöle kıvamı..

Ayva reçelimizin pişme zamanı düdüklü tencerelere göre değişebilir. Ben fissler düdüklü de 1 ayarında yapıyorum. Süreyi 10 dakikaya ayarlıyorum. Eski tip düdüklülerde kaynadıktan düdüğü öttükten sonra 15 dk denilebilir.
Alarmı çaldıktan sonra, kısık ateşte 10 dakika pişiriyorum..

Düdüklü tencerede süre dolduktan sonra soğuyunca kapağını açıyorum . Çünkü buharı çıkana kadar biraz daha pişiyor. Daha sonra 10 dakika kadar kapaksız kaynatıyorum çok koyu kıvamda olmasın. Çünkü ayva çekirdekleri soğuduğunda zaten jöle kıvamını verecek yani sulu olmayacaktır.

ayva reçeli
ayva reçeli


Afiyet olsun.




 instagram adresimizden ya da  facebook sayfamızdan tasarımlarımızı izleyebilir, mesaj yollayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme